Jadłospis 09-13.12.2024
W Malutkowie korzystamy z doświadczenia kucharek, które dbają o zaspokajanie potrzeb smakowych i dietetycznych najmłodszych dzieci. Jadłospis opracowywany jest zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci na podstawie wytycznych IŻiŻ. Kuchnia nadzorowana jest przez SANEPID. W przeciwieństwie do trendów panujących na rynku gastronomicznym opiera się na naturalnych produktach (warzyw i owoców bez użycia środków chemicznych). Prawdziwi pasjonaci starych, dobrych, babcinych tradycji żywieniowych czuwają nad doborem gramatury oraz kalorii potrzebnych do prawidłowego i zdrowego rozwoju dzieci. Ciepłe posiłki dostarczane są w specjalnych termosach, gwarantujących ich odpowiednią temperaturę. Obiadki kuszą nie tylko niepowtarzalnym smakiem, ale i atrakcyjnym, estetycznym wyglądem.
Jadłospisy układane są w oparciu o:
- Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach
- Zalecenia i rekomendacje Instytutu Żywności i Żywienia
- Zasady zdrowego żywienia na podstawie wytycznych Piramidy zdrowego żywienia i aktywności
https://www.pzh.gov.pl/serwisy-tematyczne/instytut-zywnosci-i-zywienia/